Bækkenproblemer

Man kan ikke se det på mig. Heldigvis er jeg lidt rund over hofterne og ballerne. Men jeg har faktisk et bækken, som er fuldstændigt forkert. Selv var jeg ikke klar over, at jeg var født med et skæve bækkenben, men det var der en læge, der fortalte mig, efter at jeg var blevet røgten fotograferet efter en ulykke. Han sagde, at ulykken ikke havde fremkaldt nogle brud eller frakturer på mit skelet, men han fortalte mig også, at jeg har et skævt bækken. Han viste mig billedet af mit bækken, og jeg kunne se, at det er fuldstændigt skævt – eller asymmetrisk. Den ene side er meget smallere end den anden. Jeg havde på det tidspunkt aldrig lagt mærke til noget med smerter eller problemer på grund af det. Lægen fortalte mig, dog, at jeg nok måtte regne med, at hvis jeg ville have børn, så skulle de fødes med kejsersnit. Jeg tænkte, at det nok ikke er det helt store problem. Der er mange kvinder, som bevidst vælger at føde med kejsersnit.

“Forkert” bækken

Men efterhånden som jeg er blevet ældre, og har født 2 børn med kejsersnit, så kan jeg faktisk godt mærke, at mit bækken er forkert. Det er ikke, sådan at jeg har smerter og problemer med bevægeligheden. Det er bare sådan en irritation, over at jeg kan mærke, at jeg sidder på mit job og knækker i taljen for ligesom at kompensere for det skæve bækken. Og det bevirker, at jeg bruger min ryg forkert. Kroppen er jo et helt og komplet, sammensat sæt af muskler, væv og knogler mv. For nogle år siden var det ikke et problem. Men nu, hvor jeg ikke er helt ung længere, kan jeg faktisk godt mærke, at jeg ikke bruger min krop helt korrekt altid. Og det bevirker, at jeg er lidt bekymret for at få skader på ryggen eller andre steder. Jeg arbejder jo på fuldtid. Og jeg har ikke lyst til at stoppe med at arbejde, fordi jeg får et problem med rygsmerter eller den slags.

Specialstole til skjulte handicaps

Jeg har derfor været inde og besøge min fagforening for at høre, om jeg kan få lidt støtte fra dem til at overtale min chef til at købe en speciel stol til mig. Jeg har nemlig læst, at man kan få specialstole til folk, der har skjulte handicaps eller skavanker. Og mit skæve bækken kan man vist godt kalde for en skavank, der kan fremkalde rygproblemer. Med en specialstol (læs her) vil jeg kunne forebygge sådan en skade.

Hende, jeg talte med hos fagforeningen, sagde, at jeg først burde tale med min arbejdsgiver om det. Arbejdsgiverne har en forpligtelse til at hjælpe deres ansatte i sådanne tilfælde. Samtidigt vil hun også kontakte min arbejdsgiver, fordi fagforeningen vil også hjælpe. Og handler det kun om at der skal købes en særlig stol til mig, så er hendes erfaring, at arbejdsgiverne gerne bidrager – uden indvendinger.

Ergonomi er da en menneskeret

I morgen skal jeg så fortælle min arbejdsgiver om mit lille problem og store ønske om at få en af de specialstole, der kan hjælpe mig til at sidde korrekt ved mit skrivebord. Jeg ved, at firmaet Ergoforma har alt i den slags, så mon ikke vi kan finde det rette til mig?