EFT og foreninger

0

Prisen på danske investeringsforeninger med aktier og obligationer er ofte 3-5 gange højere end på udenlandske fonde (ETF’er – exchange traded funds). Det er gift for din investering.

Der er masser af gode argumenter for at foretage investering via investeringsforeninger, for det giver dig en risikospredning, som kan være svær at opnå på egen hånd. Du må dog ikke lave den fatale fejl, det er at betale for meget for at få spredt risikoen. Så ender du med at skade afkastet på din investering.

Hvis vi ser på forskellige kategorier af værdipapirer såsom globale aktier, statsobligationer fra nye markeder og virksomhedsobligationer, ligger priserne på danske investeringsforeninger i snit på 2,0 % for globale aktier, 1,7 % for statsobligationer fra nye markeder og 1,4 % for virksomhedsobligationer. Hvis vi i samme rækkefølge lister priserne for ETF’er fra iShares ligger de på 0,5 %, 0,5 % og 0,2-0,5 %.

Virksomhedsobligationer favner over sikre obligationer i Coca Cola til usikre obligationer i Pernod Ricard. Der er desuden store uligheder i risikoen på de forskellige ETF’ere og investeringsforeninger som følge af de aktier og obligationer, der ligger i ETF’erne og investeringsforeningerne.

Bemærk, at ETF’erne fra iShares med virksomhedsobligationer har et omkostningsniveau ned omkring 0,2 procent, mens de danske investeringsforeninger koster 1,4 procent – det er altså hele 7 gange så meget, selvom man naturligvis kan argumentere for, at man ikke får de helt samme obligationer via de to muligheder. Men 7 gange prisen er immervæk noget af en kamel at sluge for dig som investor. Der skal løbes stærkt i de danske investeringsforeninger, hvis afkastet skal kompensere for den højere pris.

Priserne kan altså ikke sammenlignes direkte. Priser på danske investeringsforeninger spænder også vidt fra dyrest til billigst. Og der er også andre forskelle, som vi ikke kan nå at dække i denne artikel.

Investeringsforeninger og skat

Men når vi nu er i gang med omkostningerne, kan vi ikke undgå at tale om den beskatning, der ligger på ETF’er og danske investeringsforeninger. Hvad angår pension og holdingselskaber er der ingen forskel. Problemet opstår i almindelig opsparing eller ”frie midler”, om man vil. I almindelig opsparing bliver en ETF med aktier beskattet hvert år, som om det var renter. Og det er umiddelbart dyrere end en danske investeringsforeninger, der bliver beskattet som aktier, hvis de udbetaler udbytte

Der er i skrivende stund planlagt ændringer af skatten, der gør at ETF’en med aktier vil blive beskattet mildere, men det vil stadig ikke kunne hamle op med beskatningen af danske investeringsforeninger med aktier. Årsagen er, at det bedre kan betale sig at betale skat, når man sælger end hvert eneste år. Men kan sige, at man foretager investering for SKAT’s penge, og det hjælper på afkastet efter skat, som er det du bør interessere dig for mest som investor.