Hvilke nye vinduer?

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal gøre længere. Jeg har jo købt det her gamle hus. Det var faldefærdigt, da jeg købte det for et par år siden. Jeg har lagt mange penge, meget tid og endnu flere kræfter i at få det gjort nogenlunde beboeligt. Jeg har fået lavet hulmursisoleringer. Jeg har fået lavet nyt badeværelse. Køkkenet er endelig blevet anvendeligt igen. Så det går fremad. Der skal males inde i et af værelserne, og så skal jeg lige have sat nye klinker op i gæstebadeværelset. Så er det nogenlunde klar til, at jeg vil flytte ind.

Trænger til nye vinduer

Men i sidste weekend, da jeg var heroppe i Nordvestjylland for at bestemme mig for, hvilken farve væggene i værelset skal have, opdagede jeg, at huset trænger til at få udskiftet nogle vinduer – omme på vest-siden af huset. Det er sikkert den side, der får mest nedbør og vind. Og fordi vinduesrammerne er lavet af træ, så er de ved at falde fra hinanden. Sådan set vidste jeg det godt. Jeg havde bare håbet på, at jeg kunne vente til næste år med at få nye vinduer. Men det kan jeg ikke. Det kan selv jeg se. Så jeg står lige nu i den situation, at jeg ikke ved, hvor jeg skal henvende mig for at få en vinduesspecialist herud for at se på situationen – og eventuelt give mig et tilbud. Havde det været derhjemme, at jeg havde brug for nye vinduer – på Sjælland – så ville jeg vide det. Men her i Jylland ved jeg det faktisk ikke.

Rationel eller Velfac?

Jeg ringede derfor til den vinduesmontør, som jeg kender hjemme på Sjælland. Jeg fik en snak med ham om situationen. Han var rigtig sød til at spørge mig om alle de ting, som jeg selvfølgelig ikke lige tænkte på. Fx spurgte han, om jeg ville have Rationel eller Velfac vinduer sat i. Han spurgte mig også, om der eventuelt var nogle klausuler eller direktiver, som påbyder bestemte materialer. Og så spurgte han naturligvis om, hvor mange fag det drejede sig om. Jeg svarede ham så godt, jeg kunne. Men måtte dog indrømme, at det der med direktiver og regler for materialer havde jeg ikke undersøgt.

Lokale regler

Der findes jo nogle steder, hvor man ikke må sætte moderne vinduer i sit hus. De skal have rammer, der er lavet af træ. Og der skal bruges bestemte farver. Man kan fx ikke bare sætte et hvidt vindue i. Montøren, som jeg talte med, fortalte mig, at når jeg har undersøgt status for området, og hvad man må eller ikke må, så skulle jeg ringe til hans fætter. Han er også montør, og han bor ikke så langt fra hvor mit hus ligger. Han vil tale med ham om det, og så kommer der hjælp.

Jeg er taknemlig overfor ’min sjællandske’ montør. Jeg ringede nemlig til hans fætter. Og han var en flink fyr. Han kom og gav mig sine bedste råd – og et godt tilbud. Så i næste uge tager han fat på at skifte vinduerne på vest-siden. Til næste år tager vi så fat på resten af vinduerne.