Regler for opslagstavler?

Er der regler for, hvordan man må bruge en opslagstavle, der er sat på offentlige steder? Jeg går ud fra, at det er der. Men jeg må indrømme, at jeg ikke ved det. Men hvis der ikke findes sådan nogle regler, så synes jeg, at de skal laves. Hvorfor?
Jo, fordi forleden kom jeg forbi en opslagstavle. Den stod på et torv. Normalt viser den, hvor man er. Den viser også, hvor den linje, man går på, fører hen. Fx den grønne linje, som viser alle byens seværdigheder, eller den røde linje, som viser, hvor bibliotekerne, politistationerne, hospitalerne mv. er.

Overklistret

Men den opslagstavle, jeg kom forbi, var overklistret med reklamer eller sedler med papirslogans. Der var bl.a. slogansedler for kommunisterne og for neonazisterne. Ret bekymrende synes jeg. Må man det? Altså sætte en seddel op for et parti? Det ender jo med, at opslagstavlen bliver så usynlig bag alle sedlerne, at man ikke kan se, hvor man er, eller kan gå hen.

Det synes jeg, at man bør gøre noget ved. Det er ok med opslagstavler, men hvis de bliver misbrugt, så er der jo ikke nogen, der gider at bruge dem. Og hvis det sker, så gider turisterne jo heller ikke at komme. De har jo brug for oplysningerne, og kan de ikke finde dem bag en skov af reklamer eller sedler, så tager de da bare et andet sted hen, hvor de kan finde oplysningerne, de ønsker.

Frihed med måde

Nu siger du sikkert, at jeg vil begrænse vores udtryksfrihed. Men dér tager du fejl. Det vil jeg ikke. Hvis du er socialdemokrat, rabiat venstrefløjsmand eller ekstremt højreorienteret, må du selvfølgelig gerne give udtryk for dine meninger. Men du bør ikke forhindre, at andre kan få oplysninger. Og det synes jeg tilfældet med den overklistrede opslagstavle er et godt eksempel på.

Makulering af papir

Og hvem er det egentlig, som rydder op i de offentligt tilgængelige opslagstavler? Måske er det bibliotekernes personale, eller renovationsarbejderne. Jeg ved det ikke. Hvem samler de gamle opslag sammen, og smider dem ud? Eller kommer de dem i en makulator som en af disse: https://justmore.dk/makulatorer  og kører dem til konfetti, der bruges til kommunens nytårsfest? Jeg kunne virkeligt godt lide at vide det.

Hvor mange kilo papir samler de offentlige opslagstavler sammen hvert år? Og hvor mange makulatorer bliver der slidt op for mine skattekroner? Et eller andet sted har jeg en idé om, at det er mange. Både i papirvolumen og i antal makulatorer. Kan jeg gå ned til kommunen og få oplysninger om det? Eller skal jeg sætte et særligt iøjnefaldende opslag op på alle opslagstavlerne for at få det at vide?

Jeg får nok aldrig et fyldestgørende svar på mine spørgsmål. Jeg tror, at jeg kan få oplysning om hvor mange tons skrald kommunens renovationsarbejdere samler hvert år, men så ikke mere end det. Og dog, måske kan jeg få at vide, hvor mange tons papir vi smider ud hvert år her i kommunen. Vi har jo et glimrende genbrugssystem. Men hvorfra papiret kommer, det kan jeg nok ikke få at vide. Det kunne ellers være spændende.