Undervognsbehandling og støj

Første gang, jeg hørte om, at små biler larmer mere end store biler, kom jeg til at grine. Det lød bare så skørt i mine ører. Ham, der sagde, det kiggede på mig, som om jeg var faldet ned fra Mars. Jeg grinede ikke ad ham. Jeg syntes bare ikke, det var logisk. I min optik, så er det motoren, der larmer, og den støj, man kan høre i en bil, fremkaldes af den. Men jeg er siden da blevet en hel del klogere.

Ikke motorlarm

Det er faktisk ikke motoren, der støjer, når man kører i en bil. Støjen, man hører fremkaldes af bilens undervogn og hjulkasserne – og det betyder kort sagt, at vejbelægningen har stor betydning for, hvor meget en bil larmer. Men det er ikke kun vejbelægningen – og dermed asfaltindustrien, der er skyld i, at det støjer meget i min lille bil.

Der er nemlig et andet element, som også spiller ind på, hvor meget det støjer. Materialet, som en bils undervogn og hjulkasser er lavet af. Ofte så er det sådan, at små bilers undervogn er lavet af tyndere – og dermed også billigere – materialer end store bilers.

Ja, ham, jeg talte med, og som troede, at jeg grinte ad ham, fik forklaret det til mig. Og jeg må sige, at det er meget logisk. Så asfaltindustrien og bilindustriens valg har stor betydning for, hvor meget støj jeg kan høre, når jeg er ude at køre. Og derfor får mange udført en støjdæmpning med Tectyl – så lærte jeg også det.

Undervognsbehandling

Gutten, som ved meget om det, og som belærte mig om tingenes reelle tilstand, fortalte mig også, at hvis jeg hører meget støj, når jeg kører, så kan det faktisk godt betale sig for mig at få lavet en grundig undervognsbehandling. Den kan nemlig hjælpe, til at støjen bliver reduceret. Da jeg fik det at vide, begyndte mine tanker at løbe hurtigt.

Jeg har nemlig i den sidste tid været generet meget af en svag summen i ørerne. Jeg tænker, at det har noget at gøre med, at det støjer der, hvor jeg arbejder. Men støjen fra bilen kan måske også spille ind? Jeg ved det ikke. Men det er værd at undersøge, om jeg kan få nedsat støjniveauet i bilen.

På arbejde bruger vi jo høreværn. Det er obligatorisk, at vi bruger det. Og når man er udsat for støj i mange timer hver dag, så er det værd at gøre alt, hvad man kan for at nedsætte støj andre steder. Ja, du skal ikke forstå det sådan, at mine børn ikke må tale eller lytte til musik derhjemme. Men kan jeg gøre noget, så vil jeg forsøge det.

Hvem kan på Fyn?

Så min tanke er, at jeg vil forsøge at gøre noget ved støjniveauet i min bil. Jeg har derfor søgt efter ”undervognsbehandling Fyn” på nettet og fundet et center, hvor de tager sig af den slags. Jeg ringede til dem for at høre om deres erfaringer med at få dæmpet støjniveauet i biler. De fortalte, at de har set tilfælde, hvor larmen er blevet reduceret med op til 50% – og det er jo bemærkelsesværdigt. Så jeg vil have min bil til undervognsbehandling.