Douchetoilet

Min farfar er glad igen. Og det må jeg sige, smitter af på resten af familien. Vi har i lang tid måttet høre ham beklage sig, over at den pige, som vi ansatte til at passe ham, når vi ikke selv kunne det, var for hård imod ham. Han har fortalt, at han har siddet i sin lænestol og haft grusomme smerter i lænd og mave, fordi han følte, at han måtte holde sig i timevis. Han ville ikke have hendes hjælp til at rengøre sig efter et toiletbesøg. Ikke at han er genert. Slet ikke. Det var bare sådan noget med, at han syntes, at hun næsten høvlede hans hud af ham, når hun skulle tørre ham ren. Toiletpapir er ikke altid silkeblødt, selvom de fleste firmaer siger sådan – i det mindste i reklamerne!

Farfars problem

Der gik faktisk ret lang tid, inden vi fandt ud af, at min farfar havde det problem. Han er jo en fin mand. Taler aldrig om sine egne problemer. Vælger altid den diplomatiske vej ud af konflikter og vil helst bare være den søde og kloge. Han er sød og klog. Han er en kærlig mand. Og da det gik op for min mor, at han har et problem i sin hverdag, blev hun meget ked af det på hans vegne. Hun talte med min far om det, og de besluttede, at der skal sættes ekstra hjælp ind. Min farfar skal ikke have problemer med at komme på toilettet. De sattes sig derfor og begyndte at lede efter hjælpemidler til ældre med mave og tarmproblemer. De søgte naturligvis efter hjælp til mennesker, der ikke kan holde deres afføring eller urin tilbage. Det er jo det, der er min farfars store problem.

Bidet-toiletter

De så på forskellige bleer. De talte med damer, der er specialiseret i at passe på ældre mennesker med den slags problemer. Og de så på toiletter med vaskefunktion – bidet toiletter. Efter en del diskussion fandt de så frem til, at man kan få bidettoiletter med hæve-sænke funktioner, som ikke kun kan justeres, så det er nemt for min farfar selv at klare sine toiletbesøg. De fandt ud af, at et bidettoilet faktisk kan redde en værdig mand, fordi han vil selv kunne justere, hvor højt trykket på vandet, der rengør ham, efter besøget er. De fik installeret sådan et bidettoilet i hans hjem.

Hjælpemidler der faktisk hjælper

Det skete for en måneds tid siden. Og jeg må sige, at min farfar er en helt anden mand. Han er glad og livlig igen. Taler om politik og spørger til vores velbefindende. Han er glad. Har mod på at gøre flere ting i huset. Hvor er det bare godt, der findes den slags hjælpemidler til badeværelset! Ok, han har stadig brug for hjælpen i form af den assistent, der kommer hver dag i 8 timer. Han hjælper ham med mange ting. Men det, at han kan komme på toilettet uden at skulle få sin numses hud revet op af groft toiletpapir, har virkeligt gjort underværker. I næste måned fylder han 95, og vi skal til stor fest. Det bliver en vidunderlig fest. Jeg skal videre med min tale til ham. Løber nu.