Hvordan behandles en hælspore

Hælspore

Der er rigtigt mange mennesker, der godt kan lide at løbe en tur om morgenen inden de skal på arbejde. Der er dog også nogle, der foretrækker at løbe turen om eftermiddagen.
Morgenløberne siger, at det giver dem massevis af energi, så de kan komme igennem en krævende arbejdsdag. Respekt.

Eftermiddagsløberne siger, at deres løbetur hjælper dem til at få iltet hjernen igennem og få tænkt over problemerne efter en lang og anstrengende arbejdsdag. Respekt.

Hælspore?

Hvad, ingen af løberne dog ofte ikke gør, er at købe ordentlige stødabsorberende løbesko. Og det resulterer ofte i, at de udvikler en hælspore – se her.

En hælspore begynder som en inflammation i det fine, men komplicerede væv, der sidder lige under hælens knogle – der hvor senerne, der får os til at kunne krumme tæerne, sidder. Hvis inflammationen ikke fortager sig, så mærker vi en smerte lige derunder hælen. Ikke bag på hælen. Det føles som om, der er en sten i skoen. En del løbere kender sikkert til problemet.

De kan helbredes

Desværre er der mange mennesker, der stadigvæk tror, at hælsporer ikke kan helbredes. De bliver bekymrede, fordi de tror, at de skal til at have indlæg i deres sko resten af livet.
Sådan er det ikke. En hælspore kan faktisk godt behandles. Og jo tidligere den blive diagnosticeret, jo lettere bliver det at kurere den. En ultralydsscanning kan ofte fortælle lægen, om du døjer med en hælspore.

Behandling af en hælspore sker ofte hos en fysioterapeut. Og er du en af dem, der løber rundt om søerne i København, ja, så bør du finde en fysioterapeut i København, der ved noget om hælsporer. Fysioterapeuten vil givetvis kunne give dig nogle øvelser, som du kan udføre derhjemme, så du ikke behøver at komme til behandling hos fysioterapeuten. Men det kan være, at du skal sørge for at behandlingen imod din hælspore bliver suppleret med massage.

Og så skal du finde en klinik med massage i København. Måske kan fysioterapeuten anbefale en massør, der også har kendskab til hvordan behandling af hælspore kan foregå. Det er nemlig meget individuelt. Nogle mennesker har måske en medfødt tendens til at få hælspore. Andre har måske også klumpfod, som faktisk også kan være årsag til, at der udvikles en hælspore. Oftest så er årsagen til en hælspore dog en af to: Enten dårlige (ikke stødabsorberende) løbesko eller overtræning. Ja, overtræning kan føre til hælspore.

Gode løbesko er alt

Derfor skal du – hvis du løber – sørge for at få anskaffet dig et par gode løbesko. Men nu, hvis det er for sent for dig, og du har fået konstateret, at du har en hælspore, så er det bedst, hvis du kommer i fysioterapi i København hurtigst muligt, så du kan komme til at løbe igen. Du skal jo gerne kunne fungere på – og efter – arbejdet, ikke?

Og husk: I de fleste tilfælde, så kan en hælspore helbredes. Det er ikke et ’sygdom’, der forværres og fører til invaliditet. Det er en lidelse – en inflammation, som kan bekæmpes. Du skal bare gøre som fysioterapeuten fortæller dig. Så, har du undersøgt skoene for små sten uden at finde nogen, så gå først til lægen.