Konkurserklæring – hvad nu?

Gold bitcoin coin on background of growth chart

I en eller anden podcast hørte jeg at danskerne – generelt skandinaverne – er lidt naive – eller godtroende. Vi stoler på det venner, bekendte og mennesker, vi kommer i kontakt med, siger, er sandt. Vi har også tillid til, at det, vi hører i nyhederne, er sandt. Umiddelbart er det noget af et postulat at udtale i en podcast. Men der var en pointe: Podcasten handlede om AI (kunstig intelligens) og alle de nye tools, der dukker op. Podcasterne ville gerne have beskeden om, at et AI tool, der kan skabe tekster eller billeder, kan lyve så det driver med fugt ned af væggene.

Det med sandheden

AI taler ikke altid sandt. Nej. Og det er vi da også godt klar over. Tag nu den der fake nyhed om, at antallet af banker, der må lukke i USA, er oppe over 10.000. Det passer simpelthen ikke. Det kan godt være, at der er mere end 10.000 bankfilialer, der lukker. Men det er ikke det samme som 10.000 banker. En bank kan have rigtig mange filialer og små branchekontorer. Ligesom Danske Bank eller Nordea har mange filialer alene i Danmark. Og når sådan en filial må lukke, så er det ikke på grund af, at der er blevet indgivet en konkurserklæring over banken. Nej. Så er det på grund af nedskæringer og forøget konkurrence – og sikkert også et generelt krav fra bankens aktionærer og ledelse om, at profitten bare skal øges!

Rekonstruktion af virksomheder

Så når du hører at 10.000-vis af banker lukker, så ved du godt, at det ikke passer. Det, som du måske ikke ved, er, at hvis en bank må lukke, så er det helt sikkert fordi, den er blevet solgt til en anden bank, og fordi den har været underlagt en rekonstruktion. Banker fungerer jo ved at investere de penge, som almindelige forbrugere indsætter på deres konti. Og går det galt med investeringerne – måske fordi banken har fokuseret på investeringer i produkter eller ydelser, der ikke længere er efterspurgte – ja så kan de risikere, at der bliver indgivet konkurserklæring, fordi banken ikke kan betale dividender til aktionærerne – eller kæmpestore bonusser til toplederne.

Bankens aktier falder i værdi, fordi aktionærerne sælger dem. Bankens aktiver: bygninger, ejendomme, mv. bliver solgt. Gæld, som banken måtte overtage skal betales. Og ja, lavinen buldrer frem. Og her kan kunstig intelligens ikke skelne imellem sandt og falsk. Så tro ikke alt, hvad du hører. Især ikke når du har din sunde fornuft. Den skal du selvfølgelig bruge.

Banken vinder (næsten) altid

At bankerne har deres egen konkurs advokat som hjælper dem under en rekonstruktion, er selvfølgelig en regel. De er stærke økonomiske spillere i samfundet. De behøver ikke at google sig frem via søgefraser såsom ”Advokat konkurs” til at finde de bedste advokater. Og ja, måske er du ikke helt enig med mig i at kunstig intelligens ikke taler sandt. Det gør den også. Men husk lige, at den ikke kan skelne imellem, hvad der er sandt eller falsk. Og den er heller ikke god nok endnu til at kunne gennemskue, at du mente noget andet end det, du skrev på den der post, du lavede.