Hvis du ikke har tålmodigheden til at læse psykologi i mange år, inden du kan kalde dig for psykoterapeut, så må du gå andre veje. Måske er det ikke selve studiet, der generer dig. Det er økonomien. Det koster jo penge at være studerende. Ja, så må du altså tjene penge, så du kan finansiere et studie, der tager lang tid. Og hvad skal du så arbejde med?
Bliv stresscoach
Tja, mange studerende arbejder i kundeservicecentre. Det kunne du da også godt. Eller du kunne tage en kort uddannelse, som er meget relevant for dit studie og så bruge den til at give dig et job, så du kan fortsætte studierne. Ja, jeg tænker på en stresscoach uddannelse, som jeg læste om for nyligt.
Det tager et år at tage uddannelsen. Den kræver ikke fremmøde hver dag. Højest et par gange om måneden, så du kan måske kombinere den med studierne? Nej, jeg ved ikke om den uddannelse er SU-berettiget. Det må du selv undersøge.
Og ja, du får ikke lige med det samme job som coach, hvor stressbehandling er dit fokus. Du skal først tage uddannelsen.
Professionel stresscoaching
Derefter kan du begynde at arbejde med stresscoaching mere professionelt. Jeg vil dog anbefale, at du finder en erfaren stresscoach, som du kan få lov til at kigge over skulderen til at begynde med.
Men du vil hurtigt finde et job, som både er relevant for dit studie i psykologi og som vil give dig en økonomi, som vil kunne holde dig i live, uden at du behøver store lån. Så, overvej muligheden du har. Jo, du skal betale for uddannelsen – og et lille lån kan blive nødvendigt. Men tænk på, at det kan du betale af ret hurtigt, når du først har taget din stresscoach uddannelse og er kommet godt i gang med stressbehandling af klienter.
Her er nogle væsentlige forskelle på en coach og en psykolog:
Uddannelse: En psykolog har en lang videregående uddannelse i psykologi og skal have autorisation for at praktisere. En coach har typisk ingen beskyttet titel eller autorisation.
Fokus: En coach arbejder med at opstille mål og fremme klientens potentiale og præstation. En psykolog arbejder med at diagnosticere og behandle psykiske lidelser og problemer.
Metode: Coaching bygger ofte på samtaler ud fra bestemte coaching-værktøjer og -teknikker. En psykolog anvender videnskabeligt baserede terapiformer som kognitiv terapi.
Problemtyper: Coaches arbejder primært med rådgivning vedrørende hverdagsudfordringer, karriere, præstation osv. Psykologen behandler egentlige psykiske sygdomme og mere alvorlige livskriser.
Relation: Coachens rolle er at være motivationsskabende mentor. Psykologen er en diagnostisk og behandlende ekspert.
Så det korte svar er, at psykologen er akademisk funderet og behandler sygdomme, mens coachen er målfokuseret vejleder ud fra diverse teknikker. De kan dog overlappe i nogle tilfælde.